Menu
Wecken met Xenos Wecken met Xenos

Wecken met Xenos

Geplaatst: 7 juni 2023

Eten langer vers houden

Wecken is een eeuwenoude bewaarmethode en nu weer helemaal terug van weggeweest. Xenos maakt het mogelijk om de nostalgie van het wecken te herbeleven én we geven je graag handige tips en recepten om 'opgeweckt' aan de slag te gaan!

Wat is wecken?

Wecken is een manier om fruit en groenten, maar zelfs ook vlees langer houdbaar te maken. De gevulde weckpotten worden in een weckketel gekookt of je kan hiervoor een grote (soep)pan gebruiken. Door de pot te koken in water ontsnapt alle lucht uit de pot en ontstaat er een vacuüm. Er is dan geen contact meer met de lucht mogelijk en het voedsel wordt door de hitte gesteriliseerd.

Weck-tips

  • Was je handen zorgvuldig en werk schoon! Iedere bacterie die in de weckpot terecht komt, kan zorgen voor bederf.
  • Gebruik meerdere (kleine) potten om je geweckte producten in te bewaren. Na opening van een pot is de inhoud maar beperkt houdbaar.
  • Gebruik een aparte pollepel voor zoete en hartige bereidingen. De houten lepel neemt namelijk de smaak en de kleur op.
  • Voeg een theelepel citroenzuur toe aan het kookwater om kalkaanslag in je ketel te voorkomen.
  • Zet de datum en inhoud op een etiket en plak deze op de pot, zodat je later nog weet wanneer de pot ingemaakt is. Je kunt het eten zo een paar jaar bewaren.
  • Controleer na het wecken of je potten nog goed gesloten zijn. Vertrouw ook altijd op je neus, bij twijfel of het eten nog goed is neem geen risico en gooi de inhoud weg.

Recept aardbeienjam

Tijd om ‘opgeweckt’ aan de slag te gaan. Met dit eenvoudige recept voor aardbeienjam maak jij een snelle start. Voordat je weet verras jij ’s ochtends jouw man en kinderen met jouw zelfgemaakte aardbeienjam!

Ingrediënten

  • 900 g aardbeien
  • 1 citroen
  • 1 kg geleisuiker

Benodigdheden

Bereidingstijd

20 minuten, plus afkoelen

Bereidingswijze

1. Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes. Doe de aardbeien in een hoge pan.

2. Halveer de citroen en knijp de helften boven de pan uit. Voeg de suiker toe en meng goed.

3. Breng de aardbeien met de suiker al roerende meteen houten lepel aan de kook. Laat, zodra de jam goed borrelt, de jam nog 4 minuten doorkoken.

4. Schep de jam in schone (weck)potten. Sluit de potten en laat ze omgekeerd (op z’n kop) 15 minuten staan. Draai de potten weer en laat ze verder afkoelen.

Deel jouw recept met #xenos

Heb je het recept uitgeprobeerd? Maak een foto en deel het met andere Xenos fans. Gebruik de hashtag #xenos en/of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen, in de nieuwsbrief of op de webshop!

Meer inspiratie opdoen?
Recept: tempura donburi (tendon) Recept: tempura donburi (tendon) Geplaatst op: 2 april 2024
Paaseieren zoeken Paaseieren zoeken Geplaatst op: 11 maart 2024
Recept: gevulde roze eieren Recept: gevulde roze eieren Geplaatst op: 15 februari 2024
DIY: macrame plantenhanger maken DIY: macrame plantenhanger maken Geplaatst op: 7 februari 2024