Menu
  • Gratis bezorging vanaf €35,-
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Klantenbeoordeling van 9
  • Gratis aankoopbescherming
Recept: tempura donburi (tendon) Recept: tempura donburi (tendon)

Recept: tempura donburi (tendon)

Geplaatst: 19 februari 2024

Favoriet uit de Japanse keuken

Tempura donburi: een heerlijk tempura gerecht waarmee je flink kunt variëren, van zeevruchten tot groenten. Geserveerd op een mooie schaal rijst proef je de smaak van Japan. Bekijk het recept hieronder!

Ingrediënten

Voor de tendon
● 500 gram ongekookte Japanse (sushi) rijst 
● 8 grote, gepelde garnalen (gamba)
● 2 koningsoesterzwammen (elk in de lengte in vieren gesneden)
● 8 middelgrote shiitake (ontdaan van hun steeltjes)
● 1 halve kleine courgette (gesneden in plakken van ongeveer 1 cm)
● 1 halve winterpeen (geschild en gesneden in plakken van ongeveer 0,5cm)
● 1 rode paprika (in 8 repen gesneden)
● 1 pakje tempura beslag 
● 150-200 ml ijskoud water
● Neutrale olie om in te frituren

Voor de dipsaus
● 100 ml sojasaus
● 50 ml sushi azijn 
● 50 ml water
● 2 tl suiker
● 1 el 

Voor de garnering
● 1 sushi nori vel
● 2 el witte sesamzaadjes 
● 2 lente-uien

Bereidingswijze

De bereiding bestaat uit het maken van de tendon, dipsaus en garnering.

Tendon

Kook de rijst volgens instructies op de verpakking.

Snijd de groente volgens de ingrediëntenlijst.

Maak aan beide kanten van de 'ronding' van de garnaal kleine sneetjes, zodat je deze recht kunt buigen zonder hem te breken.

Verhit je olie naar keuze tot 180°C. 

Dep intussen de groentes (waar nodig) en garnalen zoveel mogelijk droog. Des te meer vocht er uit de groente is, des te krokanter je tempura laagje wordt.

Meng het pakje tempurabeslag met ijskoud water, je wilt een iets dunner beslag dan pannenkoekenbeslag en er mogen klontjes in blijven zitten. Sterker nog, dat is alleen maar goed.

Haal de ingrediënten per soort door het empurabeslag en frituur tot licht goudbruin. De wortel, courgette, en paprika hebben elk zo’n 3 minuten nodig, de garnalen en de shiitake en koningsoesterzwammen zo’n 2 minuten.

Laat uitlekken op een koelrek of leg op een plaat met keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.

Tijd om te serveren! Schep de rijst in de kommen en verdeel de tempura over de kommen. Het makkelijkste kun je de 2 koningsoesterzwam stukjes in het midden zetten en de rest er tegenaan laten leunen.

Serveer optioneel met de dipsaus en garnering.

Tip! Traditionele tempura heeft niet perse een hele dikke, krokante laag. Vind je dit echter wel lekker? Haal dan alle de groente en garnalen eerst door wat bloem en daarna door het tempurabeslag. Hierdoor blijft er meer plakken en krijg je een dikkere laag eromheen.

Dipsaus

Verhit in een pannetje de sojasaus, sushi azijn, het water, en de suiker. Haal van het vuur wanneer de suiker volledig is opgelost en het geheel begint te sudderen. Laat een paar minuten afkoelen. Maal in een  vijzel de witte sesamzaadjes fijn en voeg toe aan de dipsaus. Deze is nu klaar voor gebruik!

Garnering

Knip het nori vel in 8 repen. Stapel deze op elkaar en knip er smalle snippertjes vanaf. Meng met de witte sesamzaadjes en serveer in een klein schaaltje bij de tempura, om over de rijst te strooien. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en serveer op een schaaltje bij de tempura.

Gemaakt in samenwerking met Xenos ambassadrice @proefjapan 

Bekijk alle ingredienten uit de Japanse keuken

Van sushi, noodles tot miso, sojasaus en rijstazijn. Bij Xenos vind je alles voor een Japanse smaakexplosie. 

Meer inspiratie opdoen?