Menu
In de Marokkaanse keuken van Medifa In de Marokkaanse keuken van Medifa

In de Marokkaanse keuken van Medifa

Geplaatst: 10 augustus 2022

Foto en recept van: @medifa.nl

Marokkaanse gehaktballen in tomatensaus van Medifa en haar moeder

Bij Xenos maken we deze week kennis met Wereldse smaken tijdens de Wereldkeuken weken. Proef smaken vanover de hele wereld zoals de Marokkaanse keuken. Deze keer is het de beurt aan Xenos ambassadrices medifa.nl en haar moeder. Zij vertellen je over de Marokkaanse keuken en leggen je uit hoe je heerlijke gehaktballen in tomatensaus, op Marokkaanse wijze maakt. Proef je mee? 

Familievakantie in Marokko

'Een warm land, met een warm ontvangst en warme kleuren als basis: dat is Marokko. Regelmatig reisden we richting Noord-Marokko om daar de zomer te spenderen met familie. Overal waar je kwam werd je gastvrij ontvangen, wat betekende dat er altijd wat te eten werd geserveerd. Door de verse kruiden en ingrediënten proefde je ook de liefde waarmee het bereid was. Dezelfde melange als die mijn moeder ook gebruikt in de keuken.

Elke zomer ging er ook weer van alles mee terug naar Nederland. Van kleurrijk aardwerk en servies tot aan verse olijfolie en olijven. Kruiden, vijgen, cactusvruchten en zelfs de meloenen bleven niet achter. Eenmaal in Nederland werden alle ‘souvenirs’ gedeeld met iedereen die je lief hebt en die je een stukje van dat warme land wilde laten proeven.

Samen eten

De keuken staat bekend om het gebruik van ras al hanout, een kruidenmix bestaande uit verschillende specerijen. Vaak worden gerechten gezoet met pruimen, amandelen, rozijnen of honing. Of je nou voor een tajine of een couscous gerecht gaat: je kan lekker variëren met vlees, vis en groenten naar keuze. En om de saamhorigheid te benadrukken wordt er gezamenlijk uit één groot bord gegeten. Op deze manier kun je ook altijd aanschuiven, want zoals mijn moeder altijd zegt: ‘Een maaltijd waar vier mensen van kunnen eten, kunnen ook vijf of zes mensen van eten’.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballen
● 500 gram gehakt
● 1 versnipperde ui
● 2 teentjes knoflook
● 1 tl zout
● 1 tl paprikapoeder
● 1/2 tl kurkuma 
● 1/2 tl gember 
● 1/2 tl komijn
● 1/2 tl ras al hanout
● 1/2 tl zwarte peper
● 400 gram Maroccan spiced tomato sause
olijfolie

Voor de couscous salade met groentes
● 2 kleine rode uien
● 1 courgette
● 1 aubergine
● 1 paprika
● 1 tl paprikapoeder
olijfolie
zout
Marroccan spiced couscous
● 300 ml water
groene en zwarte olijven ter garnering

Bereidingswijze

Marokkaanse gehaktballen in tomatensaus

1. Marineer het gehakt gedurende 1 tot 3 uur en maak er balletjes van.

2. Verwarm wat olijfolie in de tajine.

3. Voeg daar - optioneel - een uitje en verse tomaat aan toe.

4. Even laten pruttelen.

5. Daarna voeg je de Moroccan Spiced Tomato Sauce toe.

6. Leg daar vervolgens de gehaktballetjes in en zet het geheel ongeveer 20 minuten op laag vuur. 

7. Strooi wat verse koriander over het gerecht en je tajine is klaar om te serveren.

Couscous salade met groentes 

1. Verwarm de oven op 200 graden.

2. Snijd de groentes en besprenkel deze met olijfolie en voeg naar smaak paprikapoeder en zout toe. 

3. Zet de groentes voor 20 minuten in de oven. 

4. Doe ondertussen doe de Maroccan Spiced Couscous in een hittebestenidge schaal en voeg daar 300 mililiter water aan toe. 

5. Haal na 5 minuten de couscous los met een vork. Zodra de groentes gaar zijn voeg je ze toe aan de couscous. Genieten maar!'

Een goed gevulde tafel voor de hele familie

Je Marokkaanse couscous met gehaktballetjes in tomatensaus serveer je natuurlijk niet op een saaie tafel. Dek je tafel met mooie borden en glazen. De klassieke tajine waar je het gerecht in maakt, vormt de eyecatcher in de tafelstyling. Ga jij voor rood of blauw? Een grote schaal voor de couscous mag ook niet ontbreken. Serveer de couscous in het midden en de groentes eromheen, dat ziet er lekker uit. Als garnering gebruik je zwarte en groene olijven. Een mooi placemat met rafels, zandkleurig tafelkleed, gouden rietjes en houten onderzetters maken het geheel helemaal af. 

 

Deel jouw Marokkaanse gehaktballetjes met couscous met #xenos!

Heb je het recept uitgeprobeerd? Maak een foto en deel het met andere Xenos fans. Gebruik de hashtag #xenos en/of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen, in de nieuwsbrief of op de webshop!

Meer inspiratie opdoen?
Recept: tempura donburi (tendon) Recept: tempura donburi (tendon) Geplaatst op: 2 april 2024
Recept: gevulde roze eieren Recept: gevulde roze eieren Geplaatst op: 15 februari 2024
Recept: kleurrijke wafels Recept: kleurrijke wafels Geplaatst op: 1 februari 2024
Recept: kleurrijke popcorn Recept: kleurrijke popcorn Geplaatst op: 1 februari 2024